Verdens bedste serie?

Omar LittleHBO-serien ‘The Wire’ er blevet kaldt mange ting: realistisk, kynisk, brutal og ikke mindst verdens bedste tv-serie. Jeg er tilbøjelig til at være enig, men den er også meget mere end det.

Nu har jeg set alle fem sæsoner, og jeg kan kun anbefale, at alle andre følger trop.

I dette indlæg vil jeg se nærmere på serien som helhed, så er man ikke interesseret i at få afsløret vigtige detaljer, bør man blot læse mit gamle indlæg om seriens begyndelse.

Der er nemlig en del spoilers i løbet af det følgende indlæg. Men har man set alle fem sæsoner, kan man roligt læse videre.

‘The Wire’ centrerer sig om narkokrigen i Baltimore. Vi følger politifolk, gangstere, skolebørn, politikere, advokater og journalister. Lige fra starten får man fornemmelsen af den rå, realistiske tilgang, hvor ingen karakter er sikker på at overleve, og hvor de forskellige personer ikke er så forskellige endda – der er gode og onde på begge sider af loven.

Homoseksuel gangstersamurai
Billedet, jeg har valgt til denne artikel er af Omar Little, den ensomme, homoseksuelle gangster, der med samurai-agtige æreskodeks, lang trenchcoat og oversavet jagtgevær røver narkohandlere. Han er ikke bange for at stille sig op imod de hårdeste bagmænd i ‘The Wire’, dvs. Avon Barksdale og Marlo Stanfield.

Omar er karakteristisk for serien i sin helhed. På ydersiden er han som så mange andre fiktive karakterer (‘Ghost Dog – den sidste samurai’ med Forest Whitaker ringer en klokke i mit hoved), men som næsten alle andre i serien har han karaktertræk, der adskiller ham.

For det første er han homoseksuel. Hvor mange hardcore gangstere i film kender man lige, der er homoseksuelle? Hvis overhovedet nogen så må det være et fåtal. Altså en filmisk konvention, der bliver vendt på hovedet.

Derudover er han en nærmest mytisk skikkelse, hvis navn giver genlyd på hvert hjørne i Baltimore. Så det er næsten for let at gennemskue, at han bliver nødt til at dø på et tidspunkt, så hans status som myte bliver konstitueret for alvor.

Men at det er en lille dreng, der tilfældigt opdager ham i en grønthandler og skyder ham i hovedet, er der nok ikke mange, der havde regnet med. En af seriens sejeste karakterer – myrdet af en otteårig…

At hans eftermæle i de følgende afsnit lyder, at han blev omringet af otte personer, er blot en understregning af, hvor meget hans navn fyldte i gaderne.

Antihelt
Som skrevet er Omar symptomatisk for seriens persongalleri. Et andet eksempel er Jimmy McNulty, den ukorrumperbare politibetjent, der tager sagen i egen hånd frem for at parrere ordrer, og som er seriens hovedperson set over alle fem sæsoner, er seerens fokaliseringspunkt. Men han er bestemt mere en antihelt end en egentlig helt.

Han drikker for meget, horer for meget og er i det hele taget en pain in the ass for langt de fleste omkring ham. Men vi holder alligevel med ham, for han er omgivet af korrupte politikere, overordnede og retsfolk, så selvom han har karakterbrister, er hans reaktion mod den trøstesløse omverden nogenlunde forståelig.

David Simon, der har skabt serien, formår hele tiden at balancere mellem godt og ondt, mellem konvention og overraskelse. Med et nyt fokus i hver sæson (de belastede boligområder, havnefronten, reformerne, skolerne og medierne) bliver serien aldrig kedelig, og jeg har næppe set en serie, der på så fremragende vis formår at holde kvaliteten igennem så mange timer.

Reklamer

Skriv en kommentar

Filed under Tv

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s