Fremragende Filmleksikon

15  år er der gået, siden filmforsker Peter Schepelern som redaktør stod bag det – for en filminteresseret – uundværlige opslagsværk med den simple titel: ‘Filmleksikon’. Nu er en opdateret version endelig udkommet.

Peter Schepelern og hans hold af medredaktører, skribenter, layoutere og deslige har ikke brugt ventetiden til at kigge ind i væggen. Det er nemlig et imponerende, kolossalt opslagsværk, der er tale om med hele 1244 sider mod forgængerens “sølle” 692 sider.

Det første ‘Filmleksikon’ har efterhånden udtjent sin værnepligt i min filmbogsamling. Ryggen er stort set gået i opløsning af de mange gennembladninger, og jeg har næsten memoreret samtlige illustrationer (desværre ikke facts, for så var jeg nok blevet nr. 1 i filmquizzen i tirsdags og ikke nr. 2).

Bibelen for filminteresserede
Der er altså tale om en regulær filmbibel med fakta om skuespillere og instruktører, beskrivelser af genrer, lande og teknisk udstyr. Men da den er udgivet i 1995, er den selvsagt håbløst forældet på en række områder.

Det retter den nye naturligvis op på med en masse nye opslag med de filmstjerner og filmfolk, der præger Hollywood, dansk og international film netop nu. Men som Peter Schepelern skriver i sit forord, er det ikke bogens opgave at udfordre internettet på aktualitet, for den kamp er tabt på forhånd. Nej, bogen skal kunne begrænse viden og udvælge det væsentlige.

Ubetydelige danskere?
Spot on, mr. Schepelern. Men hvad er så det væsentlige? Der er en stor vægtning af danske skuespillere, hvilket er fint nok, idet der ikke er så mange andre steder, disse kan optræde. Jeg spørger dog mig selv, om der er nogle af disse, der er “for ubetydelige” til at være med i bogen? Om ikke der er nogen større udenlandske navne, man glemmer eller bevidst vælger fra til fordel for de danske? 

Morten Piil stiller sig selv det samme spørgsmål i sin seksstjernede anmeldelse af leksikonet i Ekko # 50, dog med henblik på nogle af de nytilføjede, afdøde danske skuespillere. Desuden fremhæver Piil, at bogen har enkelte faktuelle fejl, og jeg har selv fundet en enkelt: Nikolaj Arcel har ikke instrueret ‘Rejsen til Saturn’.

Vigtigt opslagsværk
Alt dette er dog småting i forhold til, hvor vigtigt et opslagsværk, der her er tale om. Jeg har enorm respekt for Peter Schepelerns uindskrænkede viden om filmens (og kulturhistoriens) verden, og min gamle specialevejleder skuffer på ingen måde denne gang.

Der er kommet farver på flere af billederne, fejl er blevet rettet, enkelte markante filmserier som ‘Star Wars’ og ‘007’-filmene har fået deres egne opslag, og vægtningen mellem populærkultur og det kunstneriske synes perfekt (cadeau til redaktøren for at inkludere Wayans-brødrene, selvom deres film ofte er ganske forfærdelige).

Netop denne vægtning synes at være det vigtigste overhovedet, da det – som tidligere nævnt – er bogens opgave at være afgræsende og, som jeg ser det, dermed afbalanceret.

En varm anbefaling må lyde herfra.

Reklamer

1 kommentar

Filed under Bøger, Film, Kultur

One response to “Fremragende Filmleksikon

  1. Pingback: Så er Peter Schepelerns opdaterede “Filmleksikon” på gaden fra Gyldendal « F&K :: Fiktion & Kultur

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s