Stærkt valg i Oscar 2010

Den 82. Oscaruddeling er overstået, og der var lagt op til en tæt dyst mellem de tidligere ægtefolk James Cameron (med storfilmen ‘Avatar’) og Kathryn Bigelow (med krigsdramaet ‘The Hurt Locker’). Da alle priserne var uddelt, måtte ‘Avatar’ se sig slået på teknisk knockout.

James Camerons epos modtog blot tre sølle Oscars, selvom den var nomineret til hele ni gyldne mænd, og de priser, den hev hjem, var i de fuldt fortjente kategorier Best Cinematography (når man tænker på, at det er et helt nyt kamerasystem, der er opfundet til filmen), Best Art Direction (når man ser på det imponerende arbejde bag designet af Pandora) og Best Visual Effects (når man ser på… ja, alt i filmen).

Jeg blev overrasket
Bigelows ‘The Hurt Locker’ løb således med en del af de priser, som jeg personligt havde spået, ville gå til ‘Avatar’. Priser som Editing, Sound Editing og ikke mindst Best Picture. De to første giver, ved nærmere eftertanke, perfekt mening, eftersom filmen er innovativt klippet og på visse punkter kan sammenlignes klipningsmæssigt med vinderen ‘Slumdog Millionaire’ fra sidste år. Prisen for Sound Editing (og Sound Mixing for den sags skyld) er også velfortjent, hvis man tænker på den fine, subjektive brug af lydeffekter.

Hvad så med Best Picture? Jeg må jo sige, at det kom lidt bag på mig, men efter filmen modtog både Best Screenplay og Best Director (dejligt, at en kvinde for første gang hædres med denne pris), pegede det i krigsfilmens retning. Jeg ser det som fortjent, at den vandt, men der var flere gode film om buddet, og hvis ikke ‘Op’ skulle vinde i Best Animated Feature, ville jeg personligt have stemt den hjem som Best Picture.

Men nu blev det ‘The Hurt Locker’, og det er et stærkt valg fra Oscar-kommiteen, der kunne have truffet det lette ved at tage en ligefremt underholdende ‘Avatar’. Det gjorde de ikke, de tog den kontroversielle og heldigvis ikke alt for heltedyrkende Bigelow-film og sender dermed et signal om, at Oscar ikke kun hædrer kommercielle succeser, men også politisk udfordrende værker.

‘The Hurt Locker’ kan nu skrive seksdobbelt Academy Award Winner på dvd-coveret og forhåbentlig tjene en skilling eller to hjem på grund af dette.

Reklamer

Skriv en kommentar

Filed under Film

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s